VVW Commandeur DS3 – HV Blokker DS1

Datum: 21-01-2018

De tweede wedstrijd in het nieuwe jaar bracht ons naar Wervershoof om daar tegen VVW DS 3 te spelen. Nu liggen de verschillen tussen de teams in de poule waar de Dames 1 van Blokker in spelen niet zo heel ver uit elkaar. Iedereen kan van iedereen winnen en dat maakt deze poule ook wel leuk. Ook hangt het er natuurlijk vanaf welke scheidsrechter er voor de wedstrijd is aangesteld. De afgelopen 1,5 jaar dat ik trainer/coach ben van HV Blokker en de Dames 1 van deze vereniging zijn we voor 3 wedstrijden naar Wervershoof gegaan en bij twee van deze wedstrijden had VVW de heer J. Groot aangesteld als scheidsrechter. De dames van HV Blokker waren deze man al eerder tegen gekomen en elke keer bleek deze meneer een grote voorliefde te hebben voor de dames van VVW wat natuurlijk ook logisch als je verenigingsscheidsrechter bent. Het grote probleem is dat deze man het zodanig doet dat de lol om handbal te spelen binnen no-time wordt weggenomen. Na een verzoek van mijn kant om te vragen om deze persoon niet meer op wedstrijden van HV Blokker en VVW te zetten bleek een loos verzoek. Ook vandaag was de man dus aangesteld om ons te fluiten en dan sta je voor de wedstrijd uberhaupt is begonnen al met 2-0 achter. Nu heb ik vorige week voordat de D-jeugd hun wedstrijd tegen Dynamo zouden spelen een korte toespraak gehouden om vooral respect te hebben voor de personen die fluiten. Toen is door de supporters van beide verenigingen zeer positief op gereageerd en klonk er ook geen wanklank van de tribune wat ik ook zeer heb gewaardeerd.

Dan de wedstrijd van vandaag. De dames waren zeer gemotiveerd om het vervelende gevoel wat er voor de wedstrijd werd ervaren weg te spelen. Dat bleek wel toen Marlies vrij snel na het beginsignaal al de 0-1 scoorde. Het antwoord van VVW kwam al heel snel. Want bij dit team lopen twee dames die echt heel hard kunnen schieten en daar hadden we zeker in de eerste helft totaal geen antwoord op. VVW wist daar dankbaar gebruik van te maken en ze liepen uit naar een 5-1 voorsprong. Het duurde even voordat Blokker enig antwoord had op de beide schutters van VVW. In elk geval was VVW in de eerste helft de bovenliggende partij en stond er na 30 minuten een 15-10 achterstand voor de dames van HV Blokker op het scorebord. In de pauze geprobeerd om de dames vooral het eigen spel te blijven laten spelen ondanks dat Esmee helaas richting haar werk moest. En enige verdere motivatie was niet nodig omdat deze ervaren dames echt wel weten wat er gebeuren moest. En dat lieten ze ook vanaf het begin van de tweede helft zien ook. De beide schutters van VVW werden getrakteerd op een directe dekking wat een hoop gevaar wegnam. En aan de andere kant begon het wel te lopen. Nicole, Gerie en Ljiljana brachten het verschil terug tot 16-15. En vanaf dat moment ging het ook mis. Beslissingen wat alleen maar in het voordeel van VVW uitvielen en dit bracht alleen maar meer irritatie in het veld en op de bank. Lidija was de eerste die een gele kaart kreeg voorgehouden omdat er volgens de leidsman wel erg agressief verdedigd werd. Toch waren de dames nog niet uit het veld geslagen want ze bleven strijden voor elke meter. Ook in de score was het verschil nog te overbruggen 18-16. Pas nadat Saskia in een totaal onschuldig duel in botsing kwam met hoofd van de verdediger en daar 2 minuten voor kreeg werd het gevoel bij zowel mij als de speelsters ineens heel anders. Wat er door de dames van HV Blokker ook gedaan werd telkens kwam daar VVW voordelig uit. Waar voor zowel aanvallend als verdedigend aan HV Blokker steeds werd gefloten liet hij dat aan de andere kant rustig doorgaan. Gerie werd in een aanval bijna gescalpeerd. Ook daar werd niet voor gefloten. In daarop volgende aanval wilde ze haar tegenstander even meegeven dat het zo niet hoorde. Helaas vond de scheidsrechter dit niet toelaatbaar en mocht ze plaats nemen met een 2 minutenstraf op de bank. Wederom in de minderheid en VVW wist hier wel raad mee en ze liepen uit naar een 24-19 voorsprong. Als je dan na de 2 minutenstraf aan de scheidsrechter vraagt of ze er weer in mag en deze man daar in het geheel niet op reageert en pas na 2.30 besluit dat het wel weer tijd wordt dat ze het veld in mag is de grens van mijn tolerantie richting deze man wel bereikt. Moedwillig het spel zo beinvloeden kan er bij mij echt niet in en ik had natuurlijk ook niet zo moeten reageren maar er zijn momenten dat je het team in bescherming moet nemen. Het leverde mij een gele kaart op. En ik hoop echt dat de beste man hierdoor een geweldig weekend heeft gehad. VVW won deze wedstrijd uiteindelijk met 26-21.

Ik kan de dames van HV Blokker alleen maar een groot compliment geven voor hun inzet en vooral door deze wedstrijd niet uit de hand te laten lopen wat zomaar had kunnen gebeuren. Ik bedank Lieke voor haar inzet deze wedstrijd.
Als je dan na de wedstrijd in de kantine komt en je de supporters van VVW hoort zeggen dat het er vandaag wel heel erg dik op lag wordt de boosheid alleen maar groter. Helaas valt er hieraan niet veel te doen al heb ik bij het bestuur van HV Blokker er nog wel naar gevraagd of er aan deze praktijken iets gedaan kan worden. Vooralsnog is daar niets op of aan te doen.